Connect with us

POP!MIX

Bang Bang – “S novim albumom postavljamo si izazove i pomičemo granice”

pop!mix/interview

Bang Bang – “S novim albumom postavljamo si izazove i pomičemo granice”

Bang Bang – “S novim albumom postavljamo si izazove i pomičemo granice”

Zagrebačka pop-rock grupa Bang Bang započela je godinu jednom od najemitiranijih pjesama, “Pijani i zaljubljeni”, predstavljenom na Zagrebačkom festivalu, ususret ljetu objavili su sjajnu suradnju sa Sašom Antićem, pjesmu “Kako stoje stvari”, a godinu zaokružili spotom za pjesmu “Papar i sol” s kojom će nastupiti na predstojećem, 65. Zagrebačkom festivalu koji će se održati 26. siječnja 2018. godine.

I dok Bang Bangovci neumorno rade na novom studijskom izdanju, već nam se sutra otvara prilika da ih poslušamo uživo u Lisinskom gdje će se u Maloj dvorani, od 20 sati, održati koncert “Zimzeleno a novo”, na kojem će Bang Bang nastupiti u društvu sjajnih mladih izvođača poput Mije Dimšić, Antonele Doko, Queen of Sabe i Flyer, te svojim vrhunskim interpretacijama, obradama naših antologijskih pjesama i svojim autorskim skladbama osvojiti publiku.

Kako bismo otkrili koja nam sve iznenađenja priređuju za nadolazeću novu, 2018. godinu, zavirili smo u njihov svijet u kratkom i ugodnom razgovoru s Larom Antić Prskalo, šarmantnom pjevačicom grupe Bang Bang.

Zadnji put smo se sreli prilikom predstavljanja programa ovogodišnjeg izdanja CMC 200 – Slavonija Festa u Novoj Ploči, netom nakon predstavljenog singla sa Sašom Antićem, pa u tom tonu da priupitam – kako stoje stvari?

Hvala na pitanju, jako dobro! Sviramo, nastupamo, radimo nove pjesme u studiju, pripremamo se za Zagrebački festival… Sve u svemu, ovaj mjesec, kao i oni koji nam slijede, puni su zanimljivosti i događanja.

Ovih dana zavrtio se i vaš najnoviji video spot „Papar i sol“. Hrvoje je izjavio da pjesma nije isključivo ljubavne tematike već je poanta priče da je u svemu bitan balans i kompromis. Na koji način uspijevate balansirati privatno i poslovno, umjetničko i svakodnevno, te na kraju krajeva glazbu i poslovno u kontekstu djelovanja unutar glazbene industrije?

Zanimljiv je taj balans. Nekad nam se čini da ga uopće nema, ali onda shvatimo da je to kaos koji savršeno funkcionira. Svi smo u bendu jako povezani, čujemo se skoro svaki dan. Družimo se nevezano za probe i svirke, i to je zapravo ključ svega – prijateljstvo. Teško je nekad iskombinirati taj glazbeni stil života i onaj svakodnevni, ali još smo svi dovoljno zaljubljeni u glazbu da nam to uspijeva. A kad radiš nešto što voliš, više ni ne znaš gdje je ta crta koja dijeli umjetničko od svakodnevnog ili privatno od poslovnog. Odavno je glazba ušla u sve pore našeg života, to se valjda dogodilo još tamo dok smo bili mali.

S obzirom da ste u kreativnom zamahu, koja nam iznenađenja priređujete za početak nove 2018. godine i kako napreduje rad na novom albumu? Očekujemo ga na proljeće sljedeće godine, a što nam kaže čarobna kugla – koji je to datum sudbonosan za vaše glazbeno putovanje?

Iznenađenja će biti, ali kakva bi ona bila ako ih sada otkrijemo. Možemo samo reći da spremamo još jedan jako zanimljiv duet. Ostalo nećemo otkrivati. Na albumu radimo već neko vrijeme i čarobna kugla potvrđuje da će album izaći na proljeće, ali ne spominje datum. Malo smo oprezni s odavanjem datuma, jer ni sami ne znamo gdje će nas snimanje u studiju odvesti. Volimo stvarati bez da nam iznad glave stoji neki rok.

Što nam ovo izdanje donosi u pogledu zrelosti, neočekivanih izazova, kreativnog pristupa?

To bi bilo zanimljivo čuti od publike. Definitivno će pjesme i atmosfera albuma biti drugačija od prvog. Da li to ima veze s našim godinama i sazrijevanje, ne znam – vjerojatno. Glazba kao i svaki drugi posao traži da napreduješ, eksperimentiraš, zadaješ si izazove i pomičeš granice. Ona traži kreativnost. Ne trpi kalupe i formule, barem ne glazba koju mi želimo stvarati i raditi. S pjesmom ˝Kako stoje stvari˝ bend je zakoračio u hip hop i napravio duet sa Sašom Antićem. Mnogi su nam tada rekli da riskiramo i da ne pokušavamo. Nismo ih slušali i napravili smo pjesmu. Na sreću, pjesma se svidjela Saši i publici. Stvaramo, igramo se i uživamo… A gdje će nas to odvesti?  Ne znam.  Na snimanju glazbe za film ˝ZG 80˝ poprilično smo pomakli Bang Bang granice, kako sviračke tako i pjevačke, ali u takve ekstreme odlazimo samo kad su filmovi i kazalište u pitanju. Rock i blues uvijek su osnova naše glazbe. Oni su ˝Papar i sol˝, idu uz sve.

Što se tiče pjesama, koji su po tom pitanju “izvori” inspiracije? Koliko na vaše stvaralaštvo djeluje svakodnevica, društvo, vrijeme u kome živimo…?

Svakako da djeluje. Sve što nas okružuje, ključno je za posao kojim se bavimo. Ljubav i emocije su uvijek najveći izvor inspiracije. Politika također budi raznorazne emocije i stanja. Srećom živimo u zemlji gdje inspiracije ne nedostaje ni u ljubavi ni u politici.

Što za vas predstavlja glazba općenito i glazba onakva kakvom se i sami bavite? Koji je to bio trenutak kad ste se nepovratno inficirali glazbom i odlučili uroniti u jedan takav projekt kakav je stvaranje glazbe i snimanje albuma?

Za mene je glazba sloboda. Prostor u kojem sam sigurna, slobodna, ranjiva, jaka, tužna i sretna. Ne mogu zamisliti dan bez glazbe. Ona me tješi, hrabri, uz nju kuham, hodam, pišem… Osobno najviše slušam blues iako si tu i tamo pustim i neki MTV hit. Imam problem sa slušanjem naše glazbe. Kad je pjesma gotova tj. snimljena, više je ne slušam. Ne znam točno objasniti zašto je to tako. Valjda je to tako i s glumcima i slikarima. Nisam još čula da netko gleda svoj film više puta ili ide na svoje izložbe. Kad je pjesma snimljena, priča je ispričana. Nije više na nama da ju slušamo.

Koji je to bio trenutak koji me nepovratno glazbeno zarobio? Djetinjstvo s mojom bakom koja mi je pjevala i prva me odvela na pozornicu. Mislim da me ona zarazila. Ona je glazbu posebno osjećala.

Koje trenutke karijere najviše pamtite? Je li to dodjela nagrada kao što su Porin ili neka druga u nizu koje ste osvojili od strane struke, neki od koncerata,…?

Na ovo pitanje voljeli bi odgovoriti za nekih 10 godina. Da me ne shvatite krivo, trenutaka je već sada jako puno, ali iza nas je tek jedan album. Svaki trenutak; bilo da je riječ o nastupu, probi, snimanju, festivalima, nagradama ili putovanjima ostaju zabilježeni u našoj memoriji. Jer da nije tako ne bi se time bavili. Porin je svakako za nas bio veliko priznanje struke. Potvrda da nastavimo i da radimo glazbu koja je drugačija. Ali publika je ta bez koje ništa ne bi imalo smisla.

Koje nam nezaboravne trenutke pripremate za ubuduće?

Velika nam je želja u proljeće održati veći koncert u Zagrebu u sklopu promocije albuma. Ali prvo što vam spremamo je novi singl i duet kao iznenađenje.

More in pop!mix/interview

To Top