Connect with us

POP!MIX

Aurea Fest slavi 50. obljetnicu prvog požeškog festivala

pop!mix/festival

Aurea Fest slavi 50. obljetnicu prvog požeškog festivala

Aurea Fest slavi 50. obljetnicu prvog požeškog festivala

Požega će od 29. kolovoza do 1. rujna dostojno obilježiti 50. obljetnicu od prvog požeškog festivala, a s obzirom na to da se radi o velikom jubileju, ovogodišnji Aurea Fest Požega održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Četvrtak, 29. kolovoza, rezerviran je za Aurea Jazz Fest s nastupom Big Banda Požega i gostiju Jure Brkljače, Marka Kutlića, Brune Oberan, Renate Sabljak i Antonele Đinđić. Drugi jazz izvođač je Raphael Wressnig & Soul Gift Band. U noćnim satima zabava se nastavlja u Platinum IN-u uz Aurea Fest elektronske glazbe, na kojemu će nastupiti hrvatska DJ-ica i producentica Marina Karamarko.

U petak, 30. kolovoza, na Aurea Pop Festu  bit će izvedeno 20 pjesama izvođača poput Marka Kutlića, Fluentesa, Gazda, Igora Delača, Nele, Antonele Doko, Lee Mijatović, Bosutskih bećara te novih i budućih hrvatskih glazbenih zvijezda koji svojim pjesmama već osvajaju hrvatske glazbene ljestvice.

Temelj i okosnica Aurea Festa oduvijek su bile Zlatne žice Slavonije, najstariji i najveći tamburaški festival. Generacije tamburaša u proteklih pola stoljeća stasale su i stvorile ime upravo u Požegi, a i danas su Zlatne žice Slavonije prekretnica u mnogim karijerama. Stoga ne čudi da će svoje nove pjesme u Požegi u subotu, 31. kolovoza, predstaviti tamburaški doajeni Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Slavonske lole, Šima Jovanovac, Viktorija Kulišić Đenka te mnoga druga velika tamburaška imena. Po završetku Zlatnih žica Slavonije samostalni koncert održat će Slavonske lole.

Kao poseban dio programa Aurea Urban Fest ove godine predstavlja dvije hrvatske glazbene ikone – Psihomodo pop i Let3, čiji koncerti započinju u petak u 23 sata, dok u subotu od 18 sati publiku očekuje i koncert hrvatske glazbene dive Gabi Novak u pratnji sina Matije Dedića, jednog od najboljih jazz pijanista ovih prostora.

Vrhunac ovogodišnjeg Aurea Festa, a vjerujemo i jedna od najljepših večeri ikad održanih na požeškom festivalu, bit će Retrospektiva požeškog fesivala “Pjevat će Slavonija”. U nedjelju, 1. rujna, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju bit će izvedene najveće uspješnice od 1969. godine i prvog Muzičkog festivala Slavonija do današnjih dana. Nije bilo jednostavno odabrati pjesme, no ove koje će čuti i vidjeti cijela Hrvatska, znaju svi.

Kako da nas ne ponesu emocije kad Kićo poruči Slavoniji da se inati i da je njezino dijete, kad Škoro krene od Požege i Županje sve do Vukovara, kad draga Vera Svoboda nakon 47 godina ponovno izvede čarobnu Dan plavetan kao lan, kad Viktorija Kulišić zapjeva o Đenki koja plače, kad Štefu padne šešir na čelo, kad Ćiro prizna da bi imao da je špar’o ili kad Slavonske lole kažu prijatelju nije lako jer sve je ona meni. Retrospektiva će biti ispunjena i gostujućim pjevačima poput Jacquesa Houdeka, Mie Dimšić i drugih koji će samostalno i u duetima izvesti neke nezaboravne skladbe.

Slavonsku himnu “Pjevat će Slavonija” predstavio je na prvom požeškom festivalu 1969. godine Vice Vukov. Vice više nije s nama, no njemu u čast ova Retrospektiva dobila je upravo to ime. Kulminacija večeri koja će potjerati i pokoju suzu na oko bit će posljednja pjesma kad će cijeli Trg Svetog Trojstva uglas sa svim izvođačima Retrospektive zapjevati nezaboravne stihove: I kad umrem pjevat’ će Slavonija, stara mati žita i šuma… I tu nije kraj, jer će odmah nakon Retrospektive samostalni koncert održati čovjek bez kojeg bi požeški festival proteklih desetljeća bio nezamisliv – Krunoslav Kićo Slabinac.

Ponovimo da će nedjeljna Retrospektiva biti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji i Hrvatskom radiju, dok će Aurea Pop Fest i Zlatne žice Slavonije biti izravno u programu Hrvatskog radija te emitirane kao snimka na Hrvatskoj televiziji.

More in pop!mix/festival

To Top