Connect with us

POP!MIX

REIZDAN PROŠIRENI TROSTRUKI CD BOX ‘RIJEČKI NOVI VAL’ SA 70 SNIMAKA

pop!mix/news

REIZDAN PROŠIRENI TROSTRUKI CD BOX ‘RIJEČKI NOVI VAL’ SA 70 SNIMAKA

RNV booklet cover

REIZDAN PROŠIRENI TROSTRUKI CD BOX ‘RIJEČKI NOVI VAL’ SA 70 SNIMAKA

Na antologiji se nalaze audio zapisi izvođača koji su obilježili riječku rock-scenu među kojima su Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Laufer, Grad, Denis & Denis, Xenia, Cacadou Look, Fit, Ogledala, Kaos, Istočni izlaz, Grč, VIA Viktor Kunst, Let 3 i i mnogi drugi

Ultimativna antologija riječke rock punk i novovalne scene Riječki novi val u formatu trostrukog CD boxa opet se nalazi u prodaji, ovog puta u obnovljenome i proširenom izdanju. Antologija sadrži 70 odabranih snimaka najistaknutijih 35 izvođača riječke rock-scene u to doba. Snimke su zabilježene između 1977. i 1989. godine što odgovara trajanju ekstenzivnih novovalnih strujanja u Rijeci.

Na antologiji se nalaze skladbe bendova koji su obilježili period i scenu, a među kojima su ParafTermitiMrtvi kanalLauferGradDenis & DenisXeniaCacadou LookFitOgledalaKaosIstočni izlazGrčVIA Viktor KunstLet 3 i i drugi. Osim izvanvremenskih uspješnica (Paraf: ‘Narodna pjesma’, Termiti: ‘Vjeran pas’, Denis & Denis: ‘Program tvog kompjutera’, Laufer: ‘Moja voda’, Cacadou Look: ‘Sama’, Xenia: ‘Troje’, Grad: ‘Ima li nešto’, Fit: ‘Mačka’, Grč: ‘Noćas se Beograd pali’, Ri-Val: ‘Učinimo nešto’…) antologija sadrži raritetne studijske, demo i live-zapise riječkih izvođača. Tako se samo na ovom izdanju nalazi pjesma Laufera ‘Ljubav je bol’, posljednja pjesma Denis & Denis dok je Marina Perazić bila u postavi ‘Braća Grimm i Andersen’ te rijetka snimka kultnog riječkog benda Istočni izlaz ‘Plava koverta’ koju je otpjevao frontman Parafa Valter Kocijančić.

 

Poslušajte najavni singl za reizdanje Riječkog novog vala:

 

Nakon 13 godina i rasprodane inicijalne naklade, ‘Riječki novi val’ stiže s novim grafičkim oblikovanjem, novim fotografijama i u novom pakiranju: zatvorenome kartonskom boxu. Bogati booklet sadrži i proširenu kronologiju riječkog novog vala, kao i nove bilješke. Autori bilješki bili su urednici i novinari magazina Val koji je prvi sustavno pisao o punku u Jugoslaviji i bio medijska platforma riječke rock-scene: Aldo MilohnićEdi JurkovićIvan MolekGoran UšljebrkaVelid ĐekićGoran Lisica Fox i Bojan Mušćet.

Bojan Mušćet je i urednik reizdanja o kojem ističe: “Trostruka CD antologija Riječki novi val jedinstven je diskografski dokument koji govori o desetgodišnjoj živosti iznimne rock-scene na području bivše Jugoslavije. Izrada te antologije instantno je ujedinila sve sudionike scene, od neposrednih rock pregalaca do novinara i fotoreporetera koji, premda zemljopisno udaljeni, nisu štedjeli svoje resurse kako bi antologija na uvid pružila relevantnu bilješku o karici koja je nedostajala u ex-jugoslavenskoj diskografiji popularne glazbe. Upravo taj entuzijazam odražava i onaj iskonski duh punka kakav je prepoznat na globalnoj razini.”

Fotografije Damira Krizmanića KrizeNikice PetkovićaValtera PeculićaDarka BjelobabeSrđana Vrančića Vrane i drugih Valovih fotografa nadgradile su ovo izdanje transformiravši ga u jedinstveni dokument prijeratne Rijeke. Tako ‘Riječki novi val’ na originalan način dokumentira važnost riječke rock scene i reminiscira sjećanje na jedan od najuzbudljivijih riječkih medija – Val koji je zahvaljujući monografiji Edija Jurkovića ‘Kad je život bio novi val’, websiteu val.com.hr, novom broju i intenzivnoj aktivnosti na društvenim mrežama opet aktivan. Također, predstavlja praktičan leksikon sa svim podacima o riječkom novom valu: upravo na način na koji se on i razvijao.

Foto | Termiti

O fenomenu riječke punk i novovalne scene koja se prezentira na ovoj antologiji pisali su mnogi, jedan od autora bilješki, poznati publicist Ivan Molek je zapisao: “Riječki novi val, dakle, nema historiografskih ambicija u punom i aktualnom smislu riječi; daje antologija kojim slučajem i bila zamišljena s tim ciljem, tada bi ona morala neophodno zahvatiti kontekst koji nadilazi okvire gradske scene. A to znači pozabaviti se prikazom kako su predstavnici riječke scene bili prihvaćeni u drugim gradskim scenama, i obrnuto, kakvim argumentima te, ne najmanje važno, koji su pri tome bili ulozi u igri. Za takav posao ni razmjerno opsežna popratna knjižica nije dovoljna. Namjesto toga, ova si je antologija postavila za cilj ono što antologije uopće čini antologijama: ne baviti se boljom ili lošijom prošlosti, nego iz tzv. povijesne građe ponuditi izbor, i to za ovo današnje vrijeme.”

Rijeka ima atribut rock-grada upravo zbog snažnoga djelovanja naraštaja glazbenika od šezdesetih godina. No, punk je najzaslužniji za dobivanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost jer je omogućio da se glazbene ideje prezentiraju baš na svakome koraku. Ovakav jedinstveni image imaju rijetki gradovi u svijetu, npr. Manchester u Velikoj Britaniji ili Seattle u Sjedinjenim Američkim Državama. Novi val i punkerski pokret obilježili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, a posljedice ’subkulturne revolucije’ osjete se i dan-danas. Rijeka je zbog ukorijenjenosti alternativne kulture u identitet grada prepoznatljiva u čitavoj državi, pa i šire. Riječku scenu toga vremena nije činila samo glazba iako je ona bila pokretač, već je to jednostavno bio stil života, od glazbenika u prvom redu preko likovnjaka, dizajnera, pa sve do fotografa i snimatelja. ‘Riječki novi val’ zvučna je aureola toga razdoblja.

 

Promocija izdanja najavljena za srijedu 14.7. u riječkom Dallas Music Shopu odgađa se uslijed stupanja na snagu novih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji. Iako je promocija odgođena, posebna promo akcija se produžuje za tjedan dana – do 21. srpnja po povlaštenoj cijeni od 159 kuna možete kupiti ovo bogato, dopunjeno reizdanje uz koje dobijete RNV majicu na poklon.

Upravo ta antologija stoji uz bok ponajboljim kompilacijskim ostvarenjima u regiji, objavljenima od osamdesetih među kojima su i ‘Paket aranžman’ te ‘Novi punk val 78-80’.

Foto | Denis & Denis

Mnogo je redova ispisano o ovom posebnom i vrijednom izdanju, kao i crticama iz bogatih života sudionika Antologije. Tako je između ostalih Anđelo Jurkas rekao: Da nema pokretača Dallasa Gorana Lisice Foxa i njegove izdavačke rijekocentričnosti bili bismo siromašniji za bogato opremljeni trostruki CD dokumentiranja novovalne, rockerske, punkerske prošlosti Rijeke. Zbog ovog se dokumenta o Rijeci ne može govoriti kao zagrebačkom slijepom crijevu ne samo po pitanju novog vala, već razvoja cjelokupne glazbene scene. Na tri su CD-a poredani su pomno i pažljivo izabrani poznatiji i nepoznatiji predstavnici sirove snage tadašnje mladeži koja nije osobito s oduševljenjem drukala za socijalizam buneći se istovremeno sa zapadnjačkim role modelima protiv svega onoga što im se činilo da vrši presiju na njihova generacijska općenja. I tako nastade fiumanski bunt. Za kojeg znate kroz rad Parafa, Termita, Leta 2 kao preteča Trojke, Laufera, Grada, pop ogranka Xenie, Denis&Denis, Cacadou Look ili Fit, do duboke alternative u radu Grča ili Transmisie.” 

 

More in pop!mix/news

To Top