Connect with us

POP!MIX

Orguljaški duo Quattro Obligatto predstavio novi album

pop!mix/news

Orguljaški duo Quattro Obligatto predstavio novi album

Orguljaški duo Quattro Obligatto predstavio novi album

Orguljašice Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović, poznate pod umjetničkim imenom Quattro Obbligato, koncertom u Zagrebačkoj katedrali predstavile su novi album “Zdravo budi, mladi kralju”.

Želja im je bila, kažu, predstaviti bogatstvo hrvatske božićne tradicije kroz skladbe inspirirane narodnim napjevima:

“Ovaj album odlučili smo snimiti na temelju našeg dugogodišnjeg sviranja božićnih koncerata i velikog broja skladbi i literature za orgulje inspiriranih božićnom tematikom”, rekla je Elizabeta Zalović.

“Ovo je suvremena glazba i hrvatskih i europskih autora. Bilo nam je zanimljivo kako su hrvatski autori obradili naše božićne napjeve koji će svi moći prepoznati. Svi su to radili različito i posebno, stoga se može razlikovati obrada od kompozitora do kompozitora”, istaknula je Mirta Kudrna.

Album otvara naslovna pjesma “Zdravo budi, mladi kralju” Anđelka Igreca, a djelo sadrži narodne božićne popijevke iz Međimurja. Zatim je tu “Božićni triptih” Anđelka Klobučara, ujedno posljednja skladba koju je maestro poklonio duu, kao i “Mala božićna svečanost” Tomislava Uhlika koja sadrži niz hrvatskih tradicijskih napjeva u spoju folklornih i jazz elemenata.

Album je objavljen u zajedničkoj suradnji Croatia Recordsa i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a sniman je upravo u Zagrebačkoj katedrali u lipnju i listopadu prošle godine.

“Katedrala je poznata po svojoj prekrasnoj akustici, što s jedne strane predstavlja poticaj, a druge strane izazov, pogotovo za sviranje orgulja četveroručno”, kaže Elizabeta Zalović.

Prije koncerta u Zagrebačkoj katedrali, pred brojnim ljubiteljima tradicionalne glazbe, ali i zvuka orgulja, govorili su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. fra Mario Cifrak i kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin.

Quattro Obbligato djeluje od 2006. godine i jedini je aktivni sastav ove vrste u Hrvatskoj. Svirati četveroručno, kažu, nije nimalo lako.

“To zahtjeva veliku količinu vježbanja i usklađivanja ,a s druge strane to je vrlo kreativan proces i za pravo naše vježbanje nikada ne prestaje, kao što i druženje stalno traje. Zahvaljujući tome zapravo i sviramo zajedno.”, napominje Elizabeta, a Mirta dodaje kako se ljudi koji to žele “moraju dobro povezati kako bi uspjeli odsvirati skladbu kao jedan i u najmanju ruku moraju biti prijatelji”.

A ovaj je duo zasvirao na orguljama u brojnim zemljama, od Austrije i Italije do daleke Rusije gdje su nastupile na 12. Međunarodnom festivalu komorne glazbe u Sočiju. U budućnosti fokus žele staviti na jazz, jer postoji i dovoljan broj obrada i originalnih skladbi za orgulje četveroručno, a s obzirom da orgulje imaju velike izražajne mogućnosti pružaju i sjajnu priliku za izvođenje takvih skladbi.

Album “Zdravo budi, mladi Kralju” orguljaškog dua Quattro Obligatto dostupan je na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

More in pop!mix/news

To Top