Connect with us

POP!MIX

Omnibus film MEANDRI pobjednik Parma International Music Fim Festivala

pop!mix/news

Omnibus film MEANDRI pobjednik Parma International Music Fim Festivala

Omnibus film MEANDRI pobjednik Parma International Music Fim Festivala

Simbol heroine u rukama riječke glazbene heroine Mirande Đaković! Osvajanjem velikog Grand Prixa na Međunarodnom festivalu glazbenog filma u Parmi, Putokazi još jednom postali ambasadori Hrvatske!

Foto | Putokazi promo

Nakon što je 23. rujna omnibus film MEANDRI premijerno predstavljen u službenoj konkurenciji festivala, na svečanoj ceremoniji koja je održana 25. rujna, glavna nagrada – Zlatna violeta (Violetta d’oro) koja se dodjeljuje za najbolji soundtrack, pripala je skladateljici Mirandi Đaković za film MEANDRI u režiji Gee Rajić.

Riječ je o već devetom izdanju festivala kojeg organizira Parma OperArt, a čiji cilj nije samo ukazivanje publici na nedavne i važne glazbene filmove, već i podcrtavanje vrijednosti glazbene partiture kao bitnog elementa za poeziju i uspjeh samog filma. Tijekom godina festival je pokazao da pobuđuje interes publike i filmaša iz cijelog svijeta koji su za 2021. nominirali preko 150 produkcija, a 42 odabrane za natjecanje. Zlatna violeta (Violetta d’oro), nagrada koju stručni međunarodni žiri dodjeljuje za najbolji soundtrack te za najboljeg skladatelja filmske glazbe, ujedno je cvijet koji je simbol Parme, ali predstavlja i ime najpoznatije ženske heroine iz opere Aida skladatelja Giuseppe Verdija, rođenog u Parmi.

Miranda Đaković, utemeljiteljica je i pokretačka snaga legendarnih Putokaza, koji svojim jedinstvenim pristupom stvaralaštvu, na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluju trideset i sedam godina, tijekom kojih je svoj glazbeni trag u njima ostavilo više od 500 mladih ljudi.

Foto | Putokazi promo

Kako su u programskom letku napisali selektori festivala, omnibus Meandri vizualni je prijevod istoimenog albuma hrvatske glazbene skupine Putokazi. Sastoji se od 14 nezavisnih glazbenih spotova, a omnibus se udaljava od tradicionalnog filmskog izraza i teži eksperimentalnom jedinstvu glazbe i slike, u pokušaju prenošenja tema poput smrti i prolazne prirode života. Bilo je to i više nego dovoljno da se film Putokaza i mlade redateljice Gee Rajić nađe u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala glazbenog filma u Parmi te u konačnici prestižnu nagradu odnese u Hrvatsku.

Podsjetimo, omnibus film PUTOKAZA i Gee Rajić premijerno je predstavljen u Palači šećera 21.2.2021., a potom i u četvrtima Rijeke, kroz 7 instalacija u prostoru i vremenu, koje su se pod nazivom “Lijepa smrt, tri četvrt sata u tvojoj četvrti” zbivale od 20.-26. ožujka na Vežici, Krimeji, Turniću, Kozali, Vojaku, Potoku i  Krnjevu. Kao igrani film u formatu omnibusa ovaj originalni 40 minutni film, skup je različitih čitanja na temu prolaznosti i Smrti kao sastavnog djela života, o kojima Putokazi  i Miranda Đaković, autorica glazbe i teksta, promišljaju na svojem posljednjem albumu Meandri. Avangardna mlada redateljica Gea Rajić nije se libila slijediti Putokaze i na ovom putovanju. Glazbeni video omniBus Meandri snimljen je na brojnim lokacijama Kvarnera, na Rječini, u Rijeci i Istri. Zahvaljujući Parma International Music Film Festivalu sad ga je premijerno mogla vidjeti i talijanska publika, ali i međunarodni stručni žiri u Casa della Musica koji ga je doživio najboljim na festivalu.

More in pop!mix/news

To Top