Connect with us

POP!MIX

Nakon uspješne suradnje u Cremoni, Gabriele Lodi i Zlatko Josip Grgić ponovno su udružili snage

pop!mix/news

Nakon uspješne suradnje u Cremoni, Gabriele Lodi i Zlatko Josip Grgić ponovno su udružili snage

Prije samo nekoliko mjeseci talijanski restaurator gitara Gabriele Lodi i mladi, ali već sada priznati gitarist Zlatko Josip Grgić su se susreli kada je mladi virtuoz nastupio u Muzeju violina u Cremoni povodom 200. godina rođenja Antonia de Torresa.

Glavni inicijator ove jedinstvene izložbe bio je gospodin Gabriele Lodi koji je u Zagrebu, krajem studenog održao predavanje profesorima gitare u glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, vrlo slično onome u Muzeju violina u Cremoni.

Gabriele Lodi odrastao je uz oca koji je bio graditelj klasičnih gitara i od malih nogu je provodio dane u očevoj radionici. U dvadesetim godinama života je započeo svoju karijeru kao restaurator i graditelj gitara. Prilikom izrade gitara misao vodilja mu je povijesni razvoj gitare. U svojoj radionici se koristi tradicionalnim metodama izrade, ali uvijek razmišlja o izvedbama svirača i onome što im je bitno prilikom korištenja instrumenta – od izgleda gitare do zvuka koji proizvodi. Naravno, bitno je i žanrovski sve uklopiti jer repertoar izvođača jako varira – od renesanse do klasičnih do suvremenih žanrova. Modelima koje izrađuje pokušava objediniti vlastita iskustva i kao svirač i restaurator kako bi stvorio viziju savršene “moderne ali tradicionalne” gitare.

Na predavanju u glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” zasvirao je i Zlatko na nekoliko gitara – Josefa Pagesa iz 1813. godine i Antonia de Torresa iz 1890. godine. Zlatko svira starom španjolskom tehnikom (kojom je svirao M. Llobet) koja mu omogućava da izrazi dubinu osjećaja koji prolaze kroz njega dok svira.

U sklopu svog gostovanja u Zagrebu Gospodin Lodi je posjetio naš muzej Primijenjene umjetnosti gdje se nalazi gitara bečkog graditelja Fridricha Schenka koja je pripadala našem gitaristu Ivana Padovcu koji je djelovao sredinom 19.stoljeća.

Nakon razgovora s nadležnima zaključeno je kako bi gitaru trebalo restaurirati te se nadamo da ćemo uskoro čuti kako zvuči taj prekrasan instrument.

Continue Reading
Advertisement

More in pop!mix/news

To Top