Connect with us

POP!MIX

Bajkoviti festival u Velikoj Gorici oduševio kantautore iz svih dijelova Europe

pop!mix/news

Bajkoviti festival u Velikoj Gorici oduševio kantautore iz svih dijelova Europe

Bajkoviti festival u Velikoj Gorici oduševio kantautore iz svih dijelova Europe

U neposrednoj blizini Zagreba, na periferiji Velike Gorice i okružen prirodom smjestio se bajkoviti glazbeni festival koji okuplja predstavnike kantautorske scene iz svih dijelova Europe.

Na prvu djeluje kao glazbeni ritual u kojemu glazbenici kao šamani naizmjenično predaju iduću pjesmu kolegi dok u sredini reflektori gore poput vatre, a pozornice grle publiku koja šeta kroz vrtlog glazbe. Može se usporediti i s najboljim tulumima, gdje gitara kruži oko stola i svatko zasvira po nešto… Kada se malo bolje pogleda, postajete svjesni da se radi o spektaklu svjetske razine koji objedinjuje i profesionalce i početnike. O takvim festivalima čitate, ali dosad nije bilo puno prilike za posjetiti ih – jer su ili preko bare ili negdje dalje u Europi gdje su ulaznice izrazito skupe. Exposure nije samo kantautorski festival, Exposure je jedan od najposebnijih glazbenih festivala u Hrvatskoj.

Ovog vikenda, u petak 14. lipnja i subotu 15. lipnja, ukupno 16 kantautora i kantautorica okupili su se u Hrvatskoj kako bi svoj autorski rad predstavili publici, ali i međusobno jedni drugima. Na prostorima Rancha Kurilovec publika je mogla otkriti novu glazbu inspiriranu šarenom paletom glazbenih žanrova, emocija i posebnih trenutaka. Zrakom su se širile etno note specifične za krajeve iz kojih glazbenici dolaze, akustični akordi i električni riffovi, sjetne, sanjive i melankolične melodije, ali i brži plesni ritmovi poput bolera ili afro beatova. Uz pjesme na raznim jezicima, glazbene večeri dodatno su bile obogaćene i soul harmonijama, bluesy i pop pjesmama, ali i nešto žešćim punkerskim i grungerskim elementima. Glazbena fuzija kojom se rijetko koji glazbeni događaj može pohvaliti!

Iako poseban po još mnogočemu, kao glavna specifičnost Exposure Music Festivala ističe se glazbena pozornica koja se zapravo sastoji od 8 manjih pozornica poredanih u krug u čijem središtu se, okružena izvođačima, nalazi publika.

Kantautorsko predstavljanje u od milja nazvanom “Glazbenom Stonehengeu” odvija se tako da glazbenici uzastopnim nastupima međusobno “komuniciraju” nadovezujući se sa svojim različitim pjesmama i raznim glazbenim žanrovima. Spajajući različitosti krug zatvaraju u jedinstvenu cjelinu. Izmjenjujući se, svaki od osam glazbenika i glazbenica koji dolaze iz raznih dijelova Europe, izvodi po jednu pjesmu, nakon koje nastup preuzima izvođač na sljedećoj pozornici i tako u krug dok svatko od njih ne odsvira ukupno 5 autorskih skladbi.

Kantautorska glazbena međuigra započela je u petak uz predivan zalazak sunca, a do kraja kantautorskog predstavljanja glazbenike je izašao pozdraviti i mjesec.

U prvoj večeri u interaktivnom showcaseu predstavili su se Boyana Zhelyazkova uz Bugarske, talijanska kantautorica Fiore Lazzerini, dvojica singer-songwritera s trenutnim španjolskim adresama, a to su Juan Navarro koji je inače iz Ekvadora te Marcus Stone originalno iz UK. Vesna Mitić Žad doputovala je iz susjedne Srbije, a domaće boje prvu večer predstavljali su Marina Elezović, Daisy Dives i Dino Saurić.

Glazbeni nastavak večeri nastavio se tridesetak metara dalje od festivalskog kruga s 8 pozornica. Prvi tonovi, odsvirani na dvije akustične gitare, bili su poziv publici da iz “kruga” upute do “devete” pozornice gdje je kao poseban gost festivala, pod zvjezdanim nebom, lampionima i stotinama lampica, u intimnoj i opuštenoj atmosferi svoj nastup započeo jedan od najcjenjenijih kantautora u regiji, Zoran Predin.

Dobro poznat kao veliki šarmer, ali i vrhunski zabavljač, Predin je prisutne u publici dirnuo svojim emotivnim izvedbama, ali ih je i nasmijao pričajući viceve i anegdote iz svojega života. Za kraj je ostavio nekoliko dobro poznatih hitova, uključujući i obradu jednog na najvećih svjetskih kantautora – Leonarda Cohena. I sam Predin nije propustio podijeliti svoje oduševljenje te je, očaran ambijentom i atmosferom, izjavio kako će se pobrinuti da se dobar glas o festivalu proširi još dalje. Da je riječ o festivalu na kojemu ne nedostaje različitosti potvrdili su članovi slovenske grupe NEA koji su svojim punkerskim izričajem zaključili revijalni dio prve festivalske večeri.

Oni neumorni zabavljali su se sve dok i sam mjesec nije odlučio da je vrijeme da na njegovo mjesto, baš kao što su se i ranije izmjenjivali izvođači na pozornicama, ponovo izađe sunce.

Za neke buđenjem, za druge tek hvatanjem sna, započeo je i novi dan na Ranchu Kurilovec. Vruća subota, u dobroj atmosferi, veselom druženju, uz edukativne radionice i popodnevne svirke nagovijestila je skori dolazak ljeta. Za rasplesano glazbeno poslijepodne pobrinuli su se Dominik Kukić, Poplesz, Astor Lajka, Frik iz Kvarta te Anne Marrie u zajedničkom nastupu sa Zeliskom. Nakon razmjene iskustava i stvaranja lijepih uspomena, a vjerojatno i nastanka nekih novih pjesama, došlo je vrijeme da sljedećih 8 kantautora zauzmu svoja mjesta u glazbenom krugu EMF-a. Kao i prethodni dan, počevši sa zalaskom sunca, a kasnije se pozdravljajući s mjesecom na vedrom velikogoričkom nebu, u glazbenom krugu Exposure Music Festivala predstavili su se “domaćini” Aklea Neon i Bojan Petovari iz Hrvatske, susjedi Milan Kosanović iz Srbije, Daniel Artiček iz Slovenije i Viki Racz iz Mađarske, zatim Vicky Halo iz Austrije, Chris Pookah iz Škotske i Laura Hoo iz daleke Finske. Kao i prvu večer, osam kantautora, svaki sa svojim posebnostima i drugačijim glazbenim izričajem spojili su se u jednom – ljubavi prema glazbi.

Druga večer ovogodišnjeg Exposure Music Festivala zaključena je uz energične i iznimno zanimljive nastupe Stuarta Nevillea iz Škotske, Poljaka sa španjolskom adresom Zeliska te Iraca Shane O’Fearghail & The Host. Posljednju pjesmu na EMF 2019 Shane je izveo sa svim kantautorima koji su nastupili u dva festivalska dana. Pozvavši ih sve na pozornicu započeo je JAM koji je trajao sve do jutra.

Dodatna zanimljivost vezana uz drugu festivalsku večer je to što su neki od izvođača koji su nastupali kao gosti u zabavnom dijelu programa, Exposure zavoljeli već ranijih godina kada su svoju glazbu samostalno predstavljali u “Glazbenom Stonehengeu”. Jednostavno im se toliko svidjelo da su poželjeli doći, kako sami ističu, barem još jednom! Organizatori EMF-a, koji podržavaju kvalitetnu autorsku glazbu, želju su im ispunili, a ne sumnjamo kako će se i u narednim godinama u Veliku Goricu rado vraćati i neki od izvođača koji su se ove godine po prvi puta uvjerili u čarobnost ovog veselog i simpatičnog festivala.

Nedjeljno jutro dočekano je druženjem uz glazbu, u sjajnoj atmosferi kojoj zasigurno pridonosi i prekrasan ambijent Rancha Kurilovec. Mačka s mačićima te nekoliko veselih, prijateljskih pasa kao pravi domaćini Rancha ispratili su zadnjeg gosta 17. lipnja kada je sedmo izdanje Exposure Music Festivala i službeno završeno.

Iako upravo nemasovnost i intimna atmosfera Exposure Music Festivalu daju poseban šarm, Ranch Kurilovec svakako ima kapacitet za ugostiti i očarati još publike. Okružen prirodom, uz glazbu ugodnu uhu i srcu, ovaj festival zaista je pravi mali “raj” za vikend-bijeg od betona i gradske gužve, skrivena glazbena oaza kao stvorena za uživanje. Udaljen svega dvadesetak kilometara od centra Zagreba, jedinstveni “Glazbeni Stonehenge” poziva sve zainteresirane strastvene glazboljupce da iduće godine ne propuste otkriti tajne novog izdanja EMF-a.

 

 

 

 

More in pop!mix/news

To Top