Connect with us

POP!MIX

Ansambl LADO u Sjevernoj Makedoniji nastupao s ansamblom TANEC

pop!mix/news

Ansambl LADO u Sjevernoj Makedoniji nastupao s ansamblom TANEC

Ansambl LADO u Sjevernoj Makedoniji nastupao s ansamblom TANEC

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vratio se s gostovanja u Sjevernoj Makedoniji gdje je s makedonskim folklornim ansamblom TANEC održao koncerte u Bitoli i Ohridu.

Prvi koncert su ansambli LADO i TANEC održali 26. srpnja u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee pored grada Bitole pred gotovo 2000 ljudi čime je svečano otvorena 51. sezona državnog festivala „Ilindanski dani“.

Kao i u Poljskoj gdje je nastupao mjesec dana ranije, izveo je Stare splitske plesove, Baranjsko momačko kolo, Kolo poskočicu Linđo i Valpovačko kolo.

 

Cjelovečernji je koncert naziva “TANEC i LADO pod zvijezdama” održan je 28. srpnja u off-programu “Ohridskog ljeta”, na velikoj sceni Antičkog kazališta pred 1500 posjetitelja. Prihod od prodaje ulaznica ovog humanitarnog koncerta usmjeren je jedinicama intenzivne njege COVID bolnica u Sjevernoj Makedoniji.

Koncerti su se održali u organizaciji 51. Republičkog festivala narodnih pjesama i igara „Ilindanski dani“ Bitola i 61. festivala „Ohridsko ljeto“ u partnerstvu s Ansamblom narodnih plesova i pjesama Sjeverne Makedonije TANEC te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

„Ovi koncerti samo su nastavak dugogodišnje suradnje naših dvaju ansambala. Planiramo i uzvratne koncerte u Hrvatskoj polovicom sljedeće godine kada će ljubitelji tradicijske umjetnosti moći uživati i u makedonskoj baštini“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.

Martin Vučić, ravnatelj ansambla TANEC izrazio je zadovoljstvo da su dva nacionalna ansambla napokon održala zajedničke koncerte u Sjevernoj Makedoniji koji su od strane domaće publike bili dugo očekivani i dočekani stajaćim ovacijama. Nada se ponovnoj suradnji već iduće godine u Hrvatskoj, osobito pred brojnom makedonskom zajednicom.

LADO je posljednji put nastupao u Sjevernoj Makedoniji 2002. godine, a zadnji susret s ansamblom TANEC zbio se u srpnju 2018. godine u Bosni i Hercegovini kada su nastupali zajedno s ansamblom KOLO iz Srbije u sklopu VII. međunarodne večeri folklora „Vionica 2018“.

 

Termini održanih koncerata:

  • 7.2021. – Bitola – amfiteatar Heraklea
  • 7.2021. – Ohrid – Antički teatar

31. srpnja Ansambl LADO očekuje posljednji nastup ovoga mjeseca na Sunčanoj strani Prisavlja koji će se moći izravno pratiti od 21 sat na Trećem programu Hrvatske televizije. Emisija „U društvu s Ladom“ u kojoj će gostovati ravnateljica Ileana Jurin Bakotić i umjetnički voditelj Krunoslav Šokac počinje u 20 sati.

 

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in pop!mix/news

To Top