Connect with us

POP!MIX

Ovu srijedu slavi se internacionalni Museum Selfie Day

pop!mix/najave

Ovu srijedu slavi se internacionalni Museum Selfie Day

Muzej osjeta, u Pragu, Bukureštu i Splitu slavi internacionalni Museum Selfie Day koji se ove godine održava u srijedu, 16. siječnja, pozivajući posjetitelje da dođu, slikaju selfie i podijele ga na društvenim mrežama s hashtagom #museumselfie i #MOSmuseumselfieday.

Museum Selfie Day pokrenula je zaljubljenica u umjetnost, ali i u digitalne medije, Mar Dixon u Londonu 2014. godine, a ovaj kreativni događaj polako se počinje slaviti po čitavome svijetu. Ideja Museum Selfie Dana je poziv na zabavu, ali i naglašavanje važnosti uživanja u umjetnosti, znanosti, fotografiji i drugim formama umjetnosti u muzejima. Poznato je da većina muzeja negoduje pri slikanju izložbenih primjeraka, no sve više muzeja po svijetu se uključuje u ovu akciju, gdje otvoreno poziva svoje posjetitelje na fotografiranje (sebe) unutar muzeja.

Projekt je započet u Americi, a osim Amerikanaca (CNN), u ‘akciji’ fotografiranja muzejskih selfija, kroz godine su se uključili mnogi muzeji i posjetitelji, poput Australije, Rusije, Njemačke… Projekt je ciljano namijenjen Twitter i Instagram platformama, gdje se uspješnost ideje mjeri u desecima tisućama hashtagova, a samo na Instagramu službeni hashtagovi #museumselfie i #museumselfieday korišteni su više od 75 tisuća puta.

Ove godine Danu muzejskih selfija pridružuje se i jedan Muzej u Hrvatskoj, točnije, Muzej osjeta u Splitu!

Interaktivni postav Muzej osjeta istražuje svijet vida, njuha, dodira i zvuka te postaje prostorom gdje se posjetitelje inspirira na promatranje, promišljanje i sudjelovanje. Walk-in instalacije, opipljivi predmeti i interaktivne atrakcije prenose koncept muzeja na razigran i kreativan način. Ideja je uključiti ne samo um posjetitelja nego i zaokupiti i stimulirati sva njihova osjetila. Cilj hands-on atrakcija je prijenos znanja i ohrabrivanje posjetitelja da budu kreativni, kritični i neovisni u načinu razmišljanja i ponašanja. Fokus je na učenju kroz igru i eksperimentiranje. Inovativne atrakcije muzeja i interpretacija muzejskih vodiča potiču znatiželju posjetitelja. Muzej osjeta je prilagođen djeci i obiteljima te nudi uzbudljiv i višeslojan uvid u svijet muzeja.

Muzej osjeta je dio Museum Selfie Day kampanje zato što ideja potiče ljude na posjet muzejima, promovira sudjelovanje samih posjetitelja i podiže svijest o važnosti kulture u svakodnevnim aktivnostima. Štoviše, potiče kulturni dijalog, društvenu interakciju i dijeljenje iskustava.

Muzej osjeta u Splitu 16. siječnja, uz obiteljski popust, nudi i popust na ulaznice za sve skupine posjetitelja. Na posjetiteljima je samo da dođu, uslikaju selfie, objave ga na društvenim mrežama s prigodnim hashtagovima i time ulaze u nagradnu igru u kojoj mogu osvojiti poklon paket Muzeja osjeta s cool nagradama.

More in pop!mix/najave

To Top