Connect with us

POP!MIX

Koncert grupe Garavi sokak u zagrebačkom kazalištu Vidra

pop!mix/najave

Koncert grupe Garavi sokak u zagrebačkom kazalištu Vidra

Grupa Garavi sokak donijet će pozdrave iz Vojvodine u Zagreb, gdje će svoje vječne, neprolazne hitove izvesti na koncertu u kazalištu Vidra u petak, 24.11.2017. u 20 sati.

Garavi sokak osnovan je 1989. godine. Mnoge pjesme s njihovog prvog albuma, koji je prodan u više od 100.000 primjeraka, postali su veliki regionalni hitovi. Prije objave albuma, bend se zvao “So What” i svirao je samo The Beatlese, a potom se okreću autorskim pjesmama frontmena Baneta Krstića. Grupa je održala više od 1.000 koncerata diljem Srbije, regije i svijeta i tako čuvaju akustični pop-zvuk s etno motivima iz Vojvodine. Na gala koncertima gosti su im tamburaši iz svih krajeva svijeta i anonimni narodni umjetnici.
Njihove najpoznatije pjesme su: „Skeledžija“, „Teci teci Dunave“, „Ti znaš“, „Biće bolje ako budeš tu“, „Netko neko ko je daleko“, „Ćiri bu ćiri ba“, „Ko te ima taj te nema“, „Ponekad“, „U Perlezu stao vlak“, „Jedina vilo“, „Doviđenja tugo“, „Ja bih za tebe dao sve“, „Ako tebe ljubit ne smijem“, „Kao ja“, „Ružmarin“, „Sagradićemo brod“, „Svatko ima nekog koga više nema“, „Žuti buldožer“, „Ja plačem samo kada ljuštim luk“…

U ljeto 2015. godine Croatia Records objavila je dvostruku “Zlatnu kolekciju” Garavog sokaka s čak 40 pjesama. To je izdanje presjek jedne bogate i duge karijere kroz originalne snimke i pažljivi izbor tamburaških verzija pjesama. Na prvom CD-u nalaze se pjesme iz 25 godina duge diskografske karijere, a na drugom 20 studijskih snimaka s najboljim tamburašima Vojvodine, koji su izravni nasljednici škole Janike Balaža iz sastava Ad libitum i Goranom Bregovićem, u čijem studiju je zaokružen taj materijal.

“Garavi sokak od ‘Zlatne kolekcije’ očekuje da nas se publika u Hrvatskoj, pa i cijeloj regiji, prije svega sjeti, a onda i čuje izbor od 40 pjesama s 10 autorskih albuma nastalih u proteklih 25 godina rada. Život je napisao jedan krug. Sve je počelo u Jugotonu 1987. godine. Sjećam se jutarnjeg vlaka kojim smo stigli u Zagreb noseći prve demo snimke gospodinu Siniši Škarici. A evo sad, poslije milijun kilometera, objavljujemo Zlatnu kolekciju za Croatia Records. Vjerujem da će se naći oni koji vole naše pjesme”, rekao je Bane Krstić povodom objave “Zlatne kolekcije”.

“Garavi Sokak je nedovoljno poznat i priznat na područjima izvan Panonije. Ovo je jedna od onih priča da povijest nije išla ruku pod ruku. Grupa izvlači svoje korijene iz novosadskog benda Pa što! poznat po najboljim verzijama pjesama Bijelog dugmeta i Beatlesa. Izlazak benda na veliku scenu sa svojim materijalom nije bio najsretniji jer se sumrak Jugoslavije i ogromnog diskografskog tržišta poklapa s godinom objavljivanja njihovog prvog albuma. Od tada, kao što je Dunavom proteklo mnogo vode, nebom promarširale divizije oblaka i što smo precrtali toliko kalendara, puno toga se događalo s Garavim sokakom. Snimili su još 12 albuma, pjesme su im bile na raznim kompilacijama, a uz osnivača, vođu i autora Baneta Krstića, postavu su činili brojni glazbenici. Garavi sokak je u međuvremenu osvojio mnoga profesionalna priznanja i došao na poziciju odanih čuvara tananih ravničarskih osjećaja. U isto vrijeme, Bane Krstić je jedva osvojio pobjedničku poziciju. Našao je svoje posebno mjesto uz neprikosnovenog Balaševića, uz to je autor najvećeg hita u ovom stoljeću (“Tko te ima taj te nema”), održao grupu kroz sva iskušenja i uveo svoje pjesme u kavane i čarde, a da nikad u kavani i čardi nije svirao. Ovaj izbor pokazuje da tamo gdje vam u srcu, najvećoj prijestolnici osobnih emocija, stoluju neokrnjene pjesme Dedića, Bregovića, Topića, Hasanefendića, Štulića, Houre, Đorđevića, Lošića, Stipišića, Predina, Arslanagića, Rundeka, Balaševića ili Bajagića, valjalo bi naći komadić nedovršenog intimnog prostora za čudesni Sheshire. Njegove uklonjene ispovijesti to zaslužuju”, zaključio je Petar Popović.
U autentičnost i neprolaznu vrijednost, kao i dobru energiju i toplinu pjesama ove grupe, uvjerit će se i zagrebačka publika, za koju su Bane Krstić i Garavi sokak pripremili repertoar za pamćenje.

Ulaznice za koncert potražite na blagajni kazališta Vidra: http://www.scenavidra.hr/blagajna/

More in pop!mix/najave

To Top