Connect with us

POP!MIX

Gabi NOVAK, Bisera VELETANLIĆ, Matija DEDIĆ i Vasil HADŽIMANOV prvi puta zajedno u Lisinskom

pop!mix/najave

Gabi NOVAK, Bisera VELETANLIĆ, Matija DEDIĆ i Vasil HADŽIMANOV prvi puta zajedno u Lisinskom

Gabi NOVAK, Bisera VELETANLIĆ, Matija DEDIĆ i Vasil HADŽIMANOV prvi puta zajedno u Lisinskom

Uistinu je rijetka prigoda da se u jednoj večeri na pozornici dvorane „Lisinski“ nađu dvije glazbene obitelji: Dedić- Novak iz Zagreba i Hadžimanov-Veletanlić iz Beograda , koje izvode najpopularnije melodije iz svog repertoara i jazz standarde. Ovo je koncert za sve generacije, za sve one koji vole divne tekstove s porukom u vječnim melodijama koje su postale evergreeni , koje potpisuju vrhunski skladatelji Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Đorđe Novković, Aleksandar Sanja Ilić i drugi…Poslije zajedničkih koncerata u Kotoru i Makarskoj ovoga ljeta, a prije koncerta u Kombank Areni u Beogradu, dvije dive i njihovi sinovi i nećaci zabaviti će Zagrepčane i pružiti im jedinstveni glazbeni užitak.

Gabi Novak – Prva dama hrvatske zabavne glazbe, koja baš i ne voli da je se tako titulira. Pjevačica baršunastog glasa i jedinstvene interpretacije, koju životno određuju tri destinacije: Beč, Hvar i Zagreb, zbog koje baš toliko volimo pjesme koje ona , na svoj prepoznatljivi način, izvodi. Kad god zapjeva evergreene: „ Vino i gitare“, „ „Još uvijek“ , „Duga je, duga noć“ ,„ Ono sve što znaš o meni“, „ Pusti me da spavam“ ,„ Pamtim samo sretne dane“, „ Kućica za ptice“ kao da nam se vraćaju nam slike i mirisi nekog bivšeg vremena, kad nam se čini da smo živjeli sigurnije. Podjednako je sjajno pravila izlete i u druge žanrove, poput kajkavske popevke, gdje je ostavila trag i otpjevala na festivalu u Krapini popevke, koje su prerasle u zagorske evergeene, poput „ Oko jene hiže navek ftiči lete“ ili „Angeluš“ .Od početka karijere voljela je koketirati s šansonama i jazzom. Svojedobno je odbila priliku da karijeru nastavi u Parizu i postane šansonjerkom europske reputacije, radije je ostala u svom Zagrebu i napravila vrhunsku glazbenu karijeru, okrunjenu mnogim pobjedama na festivalima sedamdesetih i osamdesetih godina i Porinom za životno djelo.

Nikad nije mijenjala image, ostala je vjerna svom stilu odijevanja, frizuri i jednostavnosti elegancije. Pjevačica je bez ijednog skandala i nepristojne fotografije u medijima. Ostala je idol mnogim današnjim mlađim kolegicama, koje vole istaći kako bi voljela imati karijeru poput Gabi. Sudbina joj je pružila veliku sreću da joj život obilježi intimna i poslovna suradnja s velikim kantautorom Arsenom Dedićem, s kojim je provela 42 godine, dobila sina Matiju, postala baka i koji joj je napisao naljepše pjesme u karijeri, koja još uvijek traje. Na zadovoljstvo vjerne publike svih generacija.

Bisera Veletanlić – Jedan od najvećih vokala naših prostora svih vremena, svojedobno je napisao jedan glazbeni kritičar za ovu vrsnu pjevačicu. Po prvi puta nastupa na velikom koncertu u „ Lisinskom“, u gradu u kojemu nije rođena ( Sisak), ali je provela djetinjstvo, završila srednju školu, učila solo pjevanje i violinu, da bi tijekom 60-tih sa sestrom, pjevačicom Senkom Veletanlić preselila u Beograd, gdje je napravila veliku karijeru. Prve uspjehe postigla je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su počeli izlaziti njezine brojne pjesme, koje su potpisivali velika glazbena imena, poput Gorana Bregovića, Kornelija Kovača, Arsena Dedića, Sanje Ilića i mnogih drugih. Redovito je nastupala na svim festivalima u Jugoslaviji, osvajala nagrade, a paralelno je na koncertima izvodila evergreene i jazz standarde, uvijek u društvu vrhunskih glazbenika. U doba najveće popularnosti, bila je česta gošća najgledanijih tv showova, oprobala se i kao glumica ( napr. u kultnoj TV seriji sedamdesetih „ Grlom u jagode“ i filmu „Sjaj u očima“ Srđana Karanovića). Udruživši se s nećakom Vasilom, već godinama s njegovim bandom održava vrhunske koncerte, na kojima publika uvijek traži da otpjeva neke svoje najveće hitove, poput „ Zlatni dan“, „ Milo moje“, „ Više ne znam ko smo mi“,“ Ti si čovjek moj“, „ Ručak za dvoje“ ili „ Ne plači“. Jedinstvena, šarmantna, mladenačkog duha, sklona je izazovima,suradnji s kvalitetnim mladim glazbenicima i bendovima, poput „Darkwood Dub“ s kojima je snimila i hit „ Nešto sasvim izvesno“. Prije nekoliko godina snimila je remake hita „ Nikada više“,koji je bio lajtmotiv gledanog filma „ Beogradski fantom“, a nedavno snimila novi spot „Smijem se bez smisla“ s pjesmom Kornelija Kovača. Nastup pred zagrebačkom publikom za nju je posebno emotivno uzbudljiv i značajan.

Matija Dedić –jedan od najpoznatijih pijanista mlađe generacije,zadivljujuće i bogate diskografije, pregrštom nagrada, među kojima se izdvaja čak šest Porina za sjajan album „ Matija svira Arsena“ u kojima na svoj način interpretira očevu glazbu za poznate filmove i serije. Uz majku, estradnu divu Gabi Novak i oca, sjajnog kantautora Arsena Dedića, od malih nogu je izložen utjecajima raznih glazbenih žanrova. Rano je otkrio i zavolio jazz. Tijekom karijere surađivao je s vrsnim jazz glazbenicima, poput Boška Petrovića, trija Black Coffee, Quarteta Sensitive, Darka Jurkovića, Alvina Queena, Martina Drewa,Rona Ringwooda,Marka Murphya, Patrizie Conte, Davida Gazarova,Giannija Bassa,Milesa Griffitha, Jean-Louisea Rassinfossea, Ance Parghel,Tommya Emanuela i Ignacia Berroea. Povremeno svira i s najpoznatijim glazbenicima drugih žanrova, poput Massima Savića, Zorana Predina, Merime Ključo….

Vasil Hadžimanov- sin izuzetno popularnih pjevača i glazbenika Senke Veletanlić, velike zvijezde sedamdesetih godina prošlog stoljeća i Zafira Hadžimanova, makedonskog pjevača, skladatelja, pjesnika i glumca, te nećak Bisere Veletanlić jedan je od najuspješnijih jazz pijanista na ovim prostorima. Uz njega Bisera ima come back na scenu, serijama vrsnih koncerata diljem regije. Osnovao je „Vasil Hadžimanov Band“, prepoznatljiv po kombiniranju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih glazbenih stilova. Posljednji album „ Alive“ snimljen je uživo u čak pet različitih gradova, a objavila ga je izdavačka kuća iz New Yorka „ MoonJune Records“. Hadžimanov je tijekom karijere surađivao s brojnim umjetnicima, poput Matta Garisona, Ricka Peckhama, Marka Đorđevića, dok s ansamblom surađuje i s Nigelom Kennedyem i Davidom Binneyem. Sva njihova izdanja u Srbiji proglašena su umjetničkim djelima kultnog značaja.

Četvero vrhunskih interpreta i glazbenika velikih karijera garantiraju vrhunsku glazbenu večer u „Lisinskom“, idealnoj za okupljanje nekoliko generacija.

Ulaznice se mogu nabaviti putem Eventima, Ulaznica.hr i na blagajni dvorane Lisinski po popularnim cijenama: 120, 140 i 160 kuna.

More in pop!mix/najave

To Top